De vergeten pioniers
Dankzij internet hebben we toegang tot alle informatie die we willen – van waar we een spel of een poker-promo-code.nl kunnen vinden, tot hoeveel een motorfiets kost, tot informatie over hoeveel vrouwen er zijn in de motorsport! Wat dat betreft, uit onderzoek van het CBR blijkt dat het aantal vrouwen op de motor is gestegen. In 2017 was er zelfs een toename van 25%! Uit een onderzoek van Harley Davidson (hoe betrouwbaar is de slager die z’n eigen vlees keurt?) blijkt dat vrouwen die motor rijden een beter zelfbeeld hebben. Er zijn genoeg verhalen over geweldige vrouwen op de motor.
Zo is Elspeth Beard de wereld rond gereden op een achtjaaroude BMW. Elspeth was 23 toen ze aan haar reis in 1982 begon. Voor velen blijft het een droom, maar de jonge Brit pakte haar kans en is later een rolmodel voor de vrouwen in de motorsport geworden. In dit artikel gaan wij verder in op vrouwen in de motorsport, aangezien zij soms een beetje onderbelicht blijven. Doe je gorden snel om, want anders laten deze vrouwen je stof bijten!
Vrouwen in de motorsport
In 2009 is door de FIA – werelds grootste motorsportorganisatie – een commissie opgericht, speciaal om jonge vrouwen in de motorsport te brengen. De commissie wil ook veiligheid voor jonge vrouwen onder de aandacht brengen. Dat komt omdat meeste ongelukken in de eerste zes maanden na het halen van het rijbewijs gebeuren. Dat is ongeacht leeftijd of geslacht.
Er zijn ook andere programma’s, zoals het de W-series in de Formule 1 om vrouwendeelname in de motorsport te verbeteren. Nu dat de vrouwensporten explosief stijgen, is het apart dat er nu minder vrouwen racen als 10 jaar gelden. Dat gaat tegen de trends in (kijk bijvoorbeeld naar ons vrouwen team in voetbal en hockey).
Er zijn verschillende initiatieven opgestart om vrouwen in de motorsport te krijgen. Bijvoorbeeld de FIM commissie en de W-series in de Formule 1. Een andere belangrijke organisatie is de Motorcycling WA Woman. Dat is een Australisch initiatief om te zorgen dat vrouwen ook meedoen aan de motorsport. Want uiteindelijk willen alle motorrijders hetzelfde, ongeacht hun geslacht. Ze willen passende kleding, een motor die goed op hun is afgesteld en veilig is.
Nederlandse succesverhalen
Ook in Nederland doen vrouwen mee aan de motor sport. Marianne Veenstra is één van die vrouwen die het in de motorport heeft gemaakt. Op haar 24e deed ze aan haar tiende wereldkampioenschap mee. Een ander voorbeeld is Bibi Damen. Ze rijdt veel op het TT-Circuit en het circuit in Zolder (België). Het is een vrouw met veel in haar mars en haar naam zullen wij waarschijnlijk vaker gaan horen.
Mocht je denken dat de motorsport niets voor vrouwen is, dan is Jolanda Westrenen degene die je het nakijken geeft. Deze powervrouw racet mee met het NK en doet aardig mee. Dan moet je nagaan; zij is de enige vrouw die meedoet tegen al die mannen! Een aparte klasse voor vrouwen, zoals de W-series, valt wat voor te zeggen. Maar Jolanda laat zien dat ook vrouwen de mannen kunnen verslaan op de motor.
Vrouwen in motorsport
Andere powervrouwen die op de TT in Assen hebben geracet zijn bijvoorbeeld Elena Rosell. Haar debuut in de Moto GP was allesbehalve vlekkeloos. In haar eerste wedstrijd is zij twee keer onderuit gegaan door een oliespoor. Een andere powervrouw is Katja Poensgen. Met haar vertrek was er acht jaar lang geen vrouw aan de start van de Moto GP gestart.
Andere powervrouwen zijn bijvoorbeeld Nikoletta Kovacs, en Tomoko Igata. Deze vrouwen deden op het hoogste niveau mee aan de sport en klopte vele mannen. Ze deden allemaal mee met de gemengde klassen. Er zijn verschillende initiatieven om meer vrouwen in de sport te krijgen. Doe jij met de volgende race mee?