In deze moderne tijd vertrouwen we niet langer alleen op technologie voor plezier en games. Lang zijn de dagen dat we erop vertrouwden voor videogames, BetCity of streams. Tegenwoordig gebruiken we technologie, met name VR-technologie, in situaties die situaties uit het echte leven nabootsen – en dat hoewel het leuk is, het uiterst nuttig is. De virtuele realiteit headsets van tegenwoordig bieden nieuwe kansen, er zijn mogelijkheden op het gebied van simulaties en hoe deze gebruikt kunnen worden voor trainingsdoeleinden. Zo kunnen er bijvoorbeeld situaties gesimuleerd worden waar nieuwe motorrijders kunnen leren om hiermee om te gaan. Er wordt een flexibele omgeving gecreëerd waar alles mogelijk is.
De Rijsimulator
Het is misschien nog vroeg in de ontwikkeling van virtuele realiteit, maar het gebruikt vraagt om scenario’s waar nieuwe motorrijders leren hoe een motor bestuurd wordt, op de weg rijdt en hoe ze moeten reageren in een veilige omgeving. Door het gebruik van Virtuele Realiteit headsets kan er een realistische ervaring worden gecreëerd. Je kunt bijvoorbeeld zelf naar voren buigen om dingen beter te kunnen zien. Het is een methode om verkeersinzicht en gevaarherkenning te testen voordat je met een student de weg op gaat. Ook kunnen er verschillende situaties geprogrammeerd worden.
Effectief of Niet?
Er wordt op dit moment al gebruik gemaakt van simpele rijles simulators, waar keuzes gemaakt moeten worden, of weggebruik getest wordt. Alleen zijn deze niet 360 graden of 3d. Hierbij is de ervaring niet gelijk, en ga je toch anders om in een situatie. Met behulp van virtuele realiteit lijkt het voor de bestuurder veel echter. Er worden nu testen gedaan om te kijken naar de effectiviteit van dit soort lessen. Het zoeken is natuurlijk naar een combinatie van theorie en praktijk. En zeker in het begin zou het een goede vervanging kunnen zijn om de wegligging, gevaarherkenning en regels goed in je op te nemen, voordat je de weg op kan. Ook zou het de rijlessen goedkoper maken, er is geen benzine meer nodig bijvoorbeeld.
Waarom Virtuele Realiteit
De keus om virtuele realiteit te gebruiken ligt natuurlijk aan de rijschool zelf. Maar praktisch gezien zitten er veel positieve kanten aan. Zo is het een stuk goedkoper, zeker omdat er tegenwoordig ook virtuele realiteit brillen beschikbaar zijn voor smartphones. Ook komt hierbij dat er geen motor nodig is in het begin van de lessen. Ook krijg je de mogelijkheid om scenario’s in te plannen die tijdens reguliere rijlessen niet zomaar gebeuren. Wil je zien hoe je reageert bij een ongeluk? Dit is een stuk veiliger, en makkelijker te programmeren via virtuele realiteit.
De toekomst
Op dit moment worden VR headsets nog niet actief ingezet voor nieuwe bestuurders, maar het zou een oplossing kunnen zijn voor prijs en het beleven van verschillende situaties. Natuurlijk is het rijgevoel en de manier waarop je op een motor ziet lastig na te bootsen, en moet er nog veel gebeuren voordat deze programma’s hyperrealistisch zijn. Al om al is het een goede ontwikkeling, wanneer het grafische beeld en de besturing realistisch genoeg is om iemand te kunnen foppen.